Vajíčka by měla být v každé chladničce. Uděláte z nich rychlý a výživný pokrm k snídani či ke svačině, potřebujete je do zapékání, pečení, večerní omelety se zeleninou. Dalším bonusem je, že při dobrém skladování vydrží dlouho, i když ne neomezeně. Jak dlouho tedy vajíčka opravdu vydrží? Jak zjistit, jestli jsou stále v pořádku?
Jak dlouho vajíčka vydrží?
Celá syrová vejce v neporušené skořápce vydrží v chladničce tři až pět týdnů. Konkrétně vydrží čtyři až pět týdnů po datu balení a přibližně tři týdny od doby, kdy jste je přinesli domů z obchodu. Ideální teplota pro skladování vajíček v chladničce je 4,5 °C nebo ještě méně. Vejce koupené v obchodě bychom měli skladovat v původní krabičce v chladničce, co nejblíže zadní části.
3 recepty na nejchutnější vajíčkové saláty
Skladování vajec v kartonu je chrání před možným rozbitím, ale také zabraňuje tomu, aby vejce zachytávala nežádoucí pachy nebo příchutě z jakýchkoli potravin v chladničce. Při masové produkci vajec se vejce hned po snesení omyjí a dezinfikují. Tento proces odstraňuje potenciální bakterie, ale zároveň odstraňuje také přirozený ochranný obal vajíčka, který by jinak umožňoval bezpečné uchovávání při pokojové teplotě. Vyhněte se skladování vajíček na dvířkách chladničky, kde teplota v důsledku pravidelného otevírání a zavírání častěji kolísá.
Jak skladovat domácí vajíčka?
Výjimkou ze skladování v chladničce jsou domácí čerstvá vejce nebo vajíčka z farmy, která nebyla nikdy chlazena. Ty mohou zůstat při pokojové teplotě až dva týdny. Proč? Protože tato vejce nejsou mytá a dezinfikovaná, jejich přirozený ochranný povlak zůstává neporušený. Tento povlak pomáhá zabránit přenosu bakterií ze skořepiny dovnitř vajíčka.